Hispanoamèrica

Història de la col·lecció

El nucli de fons moderns sobre Hispanoamèrica (en la qual s'inclouen les Filipines per motius històrics) està format per la col·lecció de l'antiga Secció d'Hispanoamèrica, creada el 1949 i desapareguda el 1992. Els seus més de 80.000 volums -llibres i fullets posteriors a 1800, ja que els anteriors es van traslladar a Rars i les publicacions periòdiques van passar a Revistes- procedeixen de l'antiga Biblioteca d'Ultramar dipositada a la BNE en desaparèixer el Ministeri del mateix nom després de la pèrdua de les últimes colònies i dels ingressos de les obres d'aquesta temàtica rebuts tant per dipòsit legal com per compra, canvi i donatiu.

Després de la desaparició de la Secció, que disposava d'una sala pròpia per a la consulta dels seus fons, aquesta es realitza al Saló General. Les obres de tema hispanoamericà que continuen ingressant per dipòsit legal així com les adquisicions que realitza la Biblioteca d'obres publicades en altres països s'inclouen des de llavors en el fons general.

Els fons

Les obres de la Biblioteca d'Ultramar anteriors al 1800 van passar a integrar-se al ja de per si ric fons d'impresos antics encara que van romandre en la signatura HA nombroses obres impreses entre 1800 i 1830, entre les quals destaquen pel seu nombre i interès els fullets, sobretot els relatius a la independència de Mèxic.

També mereixen destacar-se per la seva raresa els impresos del s. XIX en llengües indígenes filipines (tagal, visaia, etc.).

Per part seva, les nombroses publicacions periòdiques (amb especial presència de les editades a Cuba, Puerto Rico i les Filipines durant el s. XIX) es van integrar a les col·leccions de Premsa i Revistes.

A més dels impresos, la Biblioteca té una important col·lecció de manuscrits sobre Amèrica i també de mapes i plànols.