Biblioteca Digital Hispánica
Consultar Biblioteca Digital Hispánica
La Biblioteca Digital Hispánica és la biblioteca digital de la Biblioteca Nacional de España. Proporciona accés lliure i gratuït a milers de documents digitalitzats, entre els quals hi ha llibres impresos, manuscrits, dibuixos, gravats, fullets, cartells, fotografies, mapes, atles, partitures, premsa històrica i enregistraments sonors.
Es crea en 2008 i els objectius de Biblioteca Digital Hispánica són:
- Difondre el patrimoni cultural espanyol al mateix temps que es garanteix la protecció i salvaguarda de la nostra herència cultural.
- Complir el compromís adquirit amb la Unió Europea de contribuir a la creació de la futura Biblioteca Digital Europea que oferirà un accés únic i multilingüe a través d'Internet als fons de les institucions culturals europees.
- Constituir-se en una eina fonamental per fomentar la investigació sobre la nostra cultura, en facilitar la consulta dels fons digitalitzats als estudiosos i hispanistes de tot el món sense haver de desplaçar-se a Madrid.
- Oferir un canal de cooperació a la resta de biblioteques espanyoles i llatinoamericanes.
La digitalització sistemàtica és avui, més que un projecte, un procés que afecta a gairebé tots els Departaments i Àrees de la Biblioteca.
A dia d'avui les tasques implicades des que es decideix què es va a digitalitzar fins que finalment està accessible al portal s'han incorporat de manera gairebé plena a totes les rutines dels diferents Serveis de la Biblioteca.
A grans trets, aquest procés comprèn:
- selecció de materials, d'acord amb diferents criteris;
- selecció de l'exemplar més adequat per a la digitalització, de nou segons diferents principis de conservació i idoneïtat;
- revisió de la catalogació, per adequar-la a estàndards actuals;
- digitalització i generació de màsters i derivats, i control de qualitat de metadades i imatges;
- càrrega al gestor d'objectes digitals, indexació al motor de cerca del portal i incorporació a la interfície de Biblioteca Digital Hispánica;
- enllaç entre el regsitre bibliogràfic al catàleg i el document digitalitzat a Biblioteca Digital Hispánica.
Les línies estratègiques de digitalització de la institució s'estableixen segons uns criteris de selecció bàsics. Atenent a un dels principals objectius de la digitalització, la difusió s'estableix un primer filtre, que és el dels fons que es troben en domini públic, és a dir, estan lliures de drets d'autor. Dins aquest conjunt, són diversos els criteris de selecció que determinen les línies estratègiques de digitalització de la Biblioteca. D'una banda, es trien les obres de valor patrimonial, emblemàtiques, interès temàtic, valor bibliogràfic, documental i rellevància. S'intenta, a més, mostrar un reflex de la varietat de la tipologia documental existent a la institució. També és important el seu estat de conservació, de manera que es prioritzen les obres que estan deteriorades com a mesura de preservació dels originals (per exemple, el fons àcid o el fons audiovisual).
Finalment, hi ha una estratègia nacional de digitalització per als propers anys, creada al Grup de Treball per a l'Estratègia Nacional de Digitalització del Consell de Cooperació Bibliotecària , que pretén coordinar les digitalitzacions, els procediments tècnics i organitzatius i promoure actuacions conjuntes i projectes cooperatius al camp de la digitalització del patrimoni bibliogràfic.
Saber més sobre les línies de digitalització de la BNE
Cooperació nacional
Hispana
Directori i recol·lector de col·leccions digitals del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Integra les col·leccions d'arxius, biblioteques i museus, i entre elles, la col·lecció digital de Biblioteca Digital Hispánica.
Estratègia Nacional de Digitalització del Patrimoni Bibliogràfic
La Biblioteca Nacional d'Espanya col·labora en el Grup de Treball per l'Estratègia Nacional de Digitalització del Patrimoni Bibliogràfic, l'objectiu principal del qual és elaborar i publicar un document que defineixi les línies bàsiques que han de guiar l'actuació en matèria de digitalització de les diferents administracions i entitats titulars de patrimoni bibliogràfic durant els propers 5 anys.
Casa del Llibre
Algunes obres emblemàtiques de Biblioteca Digital Hispánica ja estan disponibles de manera lliure i gratuïta a la web de Casa del Llibre i en les aplicacions de lectura TAGUS.
Llibres interactius
Gràcies a la col·laboració amb Telefónica, El Quixot en 2010 i els Còdexs Madrid de Leonardo da Vinci en 2012 es van convertir en interactius. Inclouen, a més de la versió digital de les obres, nombrosos materials i funcionalitats multimèdia.
Cooperació internacional
Europeana
Punt d'accés únic a milions de recursos digitals d'arxius, museus, biblioteques i altres institucions culturals de tota Europa. És en l'actualitat el projecte més important per a la difusió del patrimoni cultural digital europeu.
Biblioteca Digital Mundial
Impulsada per la Unesco, reuneix i proporciona accés a continguts digitals emblemàtics i representatius de cultures de tot el món. Inclou algunes de les obres més notables de Biblioteca Digital Hispánica.
Biblioteca Digital del Patrimoni Iberoamericà (BDPI)
Integra en un mateix portal recursos digitals de biblioteques nacionals iberoamericanes (integrants d'ABINIA). Inclou materials de tot tipus, accessibles des d'un portal multilingüe dissenyat i desenvolupat per la Biblioteca Nacional d' Espanya, coordinadora del projecte.
The Keepers Registry
La Biblioteca Nacional de España forma part del servei Keepers Registry. Aquest servei proporciona informació sobre aquelles agències d'arxius que actuen com a conservadors a llarg termini dels continguts digitals publicats de publicacions seriades electròniques. Permet saber quina entitat cuida determinades revistes digitals, com i en quines condicions d'accés.
Per complir aquest objectiu, la BNE proporcionarà periòdicament al Centre Internacional de l'ISSN metadades sobre els seus continguts a l'Hemeroteca Digital per a la seva inclusió a Keepers Registry.